fbpx skip to Main Content
Ideale Lengte Van Een Video

Ideale lengte van een video

Size doesn’t matter.

Je boodschap bepaalt de lengte van je video, niet omgekeerd.

Veel ondernemers houden zich eerst bezig met de vorm van de video, vooraleer ze zich bekommeren om de inhoud ervan. “Hoe lang zouden we deze video maken?” is vaak de eerste vraag die wij als videomarketeers krijgen. Ons antwoord? “Zolang de aandacht strekt.

De boodschap bepaalt de lengte van de video. Als jij blijft boeien, blijft de prospect kijken.

Het gevaar schuilt erin dat jij jezelf nog boeiend vindt, maar de kijker daar anders over denkt. Meten is weten, zoals ze zeggen. Hedendaagse videoplatformen zoals youtube en vimeo bieden statistieken waarbij je de gemiddelde kijkduur bij je video’s kan bekijken. Er bestaat geen objectievere barometer.

Bij deze video die we voor Rombit maakten, zien we bijvoorbeeld een gemiddelde weergaveduur van 71 seconden. Ongeveer 40% van de kijkers heeft de gehele video uitgekeken. Op zich een goede prestatie. Je kan de video hier bekijken.

De analytics van jouw youtube-video’s bekijken kan je via deze link >

Science says…

De ideale video duurt 87 seconden. Bullshit dus. Krijg je je boodschap verteld in 50 seconden, dan moet je dat altijd doen. Respecteer de kostbare tijd van je prospect en maak impact op de tijd die daarvoor nodig is. Anderzijds: neem wel je tijd om de boodschap rustig en helder te formuleren. Ga niet proppen.

Kortom: vertel énkel de essentie van je boodschap, volgens een logische opbouw. Val niet in herhaling.

Welke boodschap past in welke lengte?

Laat de lengte van je video afhangen van de boodschap die je wil overbrengen. Stel je boodschap gefaseerd op zoals je a.d.h.v. onze whitepaper “Video Essentials” zal leren. Ga pas in een verder stadium de lengte van je video bepalen.

Je kan de whitepaper “Video Essentials” downloaden via de homepagina >

Elk platform kent haar specifieke voorkeuren.

In het algemeen kennen kortere video’s de hoogste interactie, d.w.z. dat er bij die video’s het meest op de call to action wordt geklikt of een reactie tot stand komt.

Je ziet hier hoe kijkers op verschillende platformen een andere gemiddelde kijkduur hebben. Op youtube kijken we video’s die langer duren makkelijker uit dan op andere sociale media.

*Cijfers van Hubspot, 2018.

Conclusie: Houd je video’s kort! Video wordt in ons brein 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. Bijgevolg scrollen we dus ook sneller weg bij platformen zoals Instagram, omdat daar slechts weinig tekst gebruikt wordt.

Verschillende ideale duurtijden per platform, betekent dat dan meerdere versies van 1 video?

Ja. Maak bij de opmaak van je gefaseerd video plan een keuze welke onderdelen van de boodschap je op welk platform zal behouden en welke onderdelen je kan weglaten.


Ook video strategisch inzetten voor je bedrijf?

MichaelContacteer me via hello@lassomedia.be of bel me op het nummer 0495821190. Ik spreek graag eerst even kort je doelen door en bekijk samen met jou welke stijl we best kunnen inzetten om je doelstellingen te behalen.

Meer info > lassomedia.be

Tot snel, Michaël

Back To Top